De huidige situatie heeft enorm veel impact op alles wat er gebeurt in de wereld. Voor trendwatchers zijn dit ook bijzondere tijden. Wat houdt deze corona crisis in voor de ontwikkelingen in de wereld, voor onze klanten, en voor onszelf? In THJS dialog laten we jullie elke dag een stukje meelezen met de gesprekken die wij (TH en JS) hier samen over voeren. Voel je vrij om ook jullie gedachten met ons te delen.

SAAMHORIGHEID – 20 maart 2020

Titia: Hoe gaat het met jou vandaag lieve Joke? Je weet het toch hè…? Mocht je me nodig hebben voor wat dan ook, dan rij ik onmiddellijk naar je toe…

Joke: Hier is nog steeds alles goed. Hoewel wij natuurlijk niet heel veel anders werken dan normaal, thuiswerken doen immers wij al jaren, zou het raar zijn om je te zien zonder je een dikke knuffel te geven. (social distancing) Ik vind het wel mooi trouwens, om te merken dat “de meeste mensen deugen” inderdaad waar blijkt te zijn. Je hoort en ziet nu zoveel leuke initiatieven, waarbij mensen puur vanuit hun hart dingen doen, om anderen te helpen!

Titia: Ja inderdaad bewonderenswaardig! Vooral die mensen die letterlijk zonder aarzelen hun harnas aantrekken en elke dag weer opnieuw de strijd aangaan in de ziekenhuizen en op de intensive care; de mensen die kort geleden zich nog hard maakten voor meer geld voor de zorg… Deze mensen zijn nu bezig andermans leven te redden met gevaar voor hun eigen gezondheid. #applausvoordezorg

Joke: Waar ik wel van schrok was een bericht over een vrouw die juist nu een wapen had gekocht. Omdat ze verwachtte dat mensen “rare” dingen gingen doen als het water ze aan de lippen komt te staan, en ze zich wilde kunnen verdedigen… Maar toch ben ik voorlopig vooral positief verrast door de goedheid die in mensen zit. En noem me naief, maar dáár wil ik me op blijven focussen.

Titia: Het intrigeert mij. Altruïsme versus egoïsme. Dat zijn uitersten; het ligt natuurlijk veel genuanceerder; volgens mij hebben we allemaal zowel goed als slecht in ons. Ik denk dat we in een crisissituatie onze eigenschappen vergroten. De overwegend zorgende mens wordt nog verzorgender, de angstige angstiger, de behulpzame nog behulpzamer, enz. Toch denk ik dat dit in de eerste plaats veel goeds voor de saamhorigheid kan betekenen. Waar we de jaren in welvaart voornamelijk gericht waren op onszelf denk ik dat we nu richting een periode gaan waar ‘wij’ weer belangrijk is.

Joke: Mooi ook wat Jan Rotmans professor in transitiewetenschappen hierover zei op npo 1…
En, wat ga jij voor “oude” dingen doen het komend weekend? Ik denk dat ik misschien maar eens achter de naaimachine kruip…

Titia: Ik ga “nieuw” facetime-social-distance-borrelen, wandelen in de middle of nowhere met mijn camera. En vooral bedenken waar, wie en hoe kan ik helpen de komende tijd.

#tobecontinued…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Anderen lazen dit ook:

Deel dit artikel