Mission Impossible

Volgende week is het alweer zover: dan barst Milaan uit zijn voegen van het designtalent. Wij verzamelen van tevoren altijd alvast de nodige informatie m.b.t. de verschillende wijken in Milaan, waar “het” allemaal gaat plaatsvinden. Want dat is elk jaar weer een beetje anders. Bij deze alvast een paar tips voor de onmogelijke opdracht “to do Milaan in five days

Internationale Salone del Mobile

Dit is de beurs waar het in principe allemaal om begonnen is. Voor wie moet gaan inkopen voor zijn of haar meubelzaak, is dit absoluut de moeite waard. Wij bezoeken de beurs meestal maar 1 dag. We bezoeken dan “Salone Satellite“, waar de jonge ontwerpers staan, en enkele hallen met meer modernere stijlen en merken.

Interni

Het leuke van de beursweek in Milaan is echter, dat elke winkel, galerie, bibliotheek, cafe, bar of boekenwinkel die ook maar ergens affiniteit heeft met wonen, zijn pand openstelt voor bekende of onbekende ontwerpers. Op elke hoek van de straat staat wel ergens een vlag, met interni (open huis) er op. Er zijn verschillende organisaties, die geconcentreerd zijn rondom een wijk of stadsdeel waar je een route kunt lopen langs deze verschillende interni. Om het ingewikkeld te maken, overlappen deze elkaar. En het grappige is; de wijken waar NU hele nieuwe jonge ontwerpers zitten in een oud, vervallen fabriekspand, zullen volgend jaar meer gevestigde bedrijven aantrekken. Over enkele jaren zijn deze wijken dan weer te duur voor de jonge ontwerpers geworden om tentoon te stellen. Zij vertrekken dan weer naar andere plekken in de stad. (En wij er achteraan)

Van Zona Tortona naar Ventura Lambrate

Zo was ooit eerst Zona Tortona (links onder op de kaart, stap uit bij Navigli en sluit aan in de file voor het bruggetje over het spoor) “the place to be” en hoewel daar nog steeds wel merken zitten die het een bezoek waard maken ( denk bv. aan Moooi, in de via Savona) zitten hier ook steeds meer hele grote, reeds gevestigde en commerciële merken. Best leuk, maar voor ons als trendwatchers minder interessant. De jonge garde heeft zich de afgelopen jaren verplaatst, eerst naar Ventura Lambrate. Op dit oude industrieterrein aan de westkant van de stad, presenteren bijvoorbeeld designscholen zich, en kleinere merken en ontwerpers. Soms huren ze met zijn allen een pand af waar ze met elkaar een expositie geven. Een aanrader wat ons betreft, al is het alleen al vanwege de prachtige, oude industriële panden.

Isola Design District

Nu Ventura Lambrate alweer een paar jaar groeiende is, zie je weer een andere, nieuwe wijk opkomen. Vorig jaar zijn we er al geweest, en hoewel het aantal exposanten ons toen nog een beetje tegenviel, was het wel de moeite waard. Cor unum stond er bijvoorbeeld met prachtig aardewerk. Dit jaar beloofd het Isola Design District al een stuk groter en drukker te worden, met zo’n 50 exposanten, waaronder Dutch Invertuals: Hier komt Nederlands design op een voetstuk te staan, en ik heb het idee dat de expositie elk jaar groter is. Dit jaar staan hier meer dan 50 ontwerpers, zoals Alissa + Nienke, Lex Pot, Pepe Heykoop, Kirstie van Noort, Jeroen wand, om maar enkele te noemen.

Ventura Lambrate

Maar Ventura Lambrate staat zelf ook niet stil. Dit jaar is er Ventura Centrale: aan de Via Ferrante Aporti, bij het centraal station. Hier presenteert o.a. Maarten Baas, in samenwerking met Lensvelt. En aangezien Lensvelt vorig jaar een van de leukste exposities had die er was, moeten we daar ook zeker heen!

Brera en nog veel meer

Een ander groot gebied is het Brera District, midden in de stad. Om dit blog niet te lang te maken: klik zelf even op de link voor meer info.
En dan heb je nog de kleinere gebieden, zoals 5Vie, Porta Venezia en Sant’Ambrogio. (zie links)

En we willen nog naar het Fritz hotel, ingericht door Fritz Hansen in samenwerking met de Spaanse ontwerper Jaime Hayon. De pop up van Merci – Parijs. De Diesel living pop up home aan de via cesare correnti 14.

En nog zoveel meer…

Geen wonder hè, dat vijf lange dagen Milaan altijd nog “te kort” voelen? (JS)
Ben ik nog iets vergeten of heb je belangrijke “must see” voor ons? We horen het heel graag van je!

Anderen lazen dit ook:

Deel dit artikel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.